1. Haberler
  2. Kültür
  3. Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Tâhir’ül-Mevlevî paneli gerçekleşti.

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Tâhir’ül-Mevlevî paneli gerçekleşti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta, sezonun ilk paneli 18 Ekim Cuma akşamı gerçekleşti. Şair, müellif ve mutasavvıf olan Tâhir’ül-Mevlevî farklı yönleriyle ele alındı. Moderatörlüğü Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk üstlenirken Prof. Dr. Mehmet Atalay, Prof. Dr. Mustafa Koç ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu konuşmalarıyla panele katkıda bulundu.

Nevi şahsına münhasır bir kültür insanı olan Tâhir’ül-Mevlevî Zeytinburnu Kültür Sanat’ta bir panelle anıldı. Onun özgün karakterinin yanı sıra anlayışı ve eserlerine dair vurgular da yapıldı. Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk’ün moderatörlüğü üstlendiği panelde Prof. Dr. Mehmet Atalay, Prof. Dr. Mustafa Koç ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu konuşmacı olarak yer aldı. Panel, konuşmacıların sunumlarının ardından dinleyicilerin sorularına verilen yanıtlar ile son buldu.

 

Şefik Can’ın Hatıratında Tâhir’ül-Mevlevî

Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Şefik Can’ın hatıralarından Tâhir’ül-Mevlevî ile ilgili bilgi ve anekdotları dinleyicilerle paylaştı.

“Şefik Can, kısa sürede Tâhir’ül-Mevlevî’yle baba oğul gibi olduğunu söylüyor. Zaman zaman Şefik Can onun Aksaray’daki evine gidiyor. Oradaki camiayı tanıyor, sohbetlerine iştirak ediyor. Şefik Can’ın Farsçası da var. Daha sonra Tâhir’ül-Mevlevî’ye intisap ediyor Şefik Can ve Mesnevi okutma icazetini ondan alıyor.”

 

Revnakoğlu’nun Tanıklığıyla Tâhir’ül-Mevlevî

Prof. Dr. Mustafa Koç, Cemalettin Server Revnakoğlu’nun tanıklıklarına odaklanarak bir Tâhir’ül Mevlevî portresi çizdi.

“Tâhir’ül-Mevlevî, merhum Revnakoğlu’nu her gördüğünde, özellikle ahir zamanlarında ‘Cemalettin, üçüncü cildi bitirebileceğimden emin değilim. Mütemadiyen Cenab-ı Hakk’a niyaz ediyorum. Ömrümü, Mesnevi’yi ikmal etmem için uzun etse.’ diye sızlanır.”

Prof. Dr. Mustafa Koç, Tâhir’ül-Mevlevî’nin kültür insanı yönüne dikkat çektikten sonra onun karakterine dair bazı özellikleri de paylaştı:

“Tâhir’ül-Mevlevî, kendi işlerini kendisi yapardı. Sikke kalıplamasını ve enfiye imalatını bilirdi. Mücellitti, cilt yapardı. Mürekkep de yapabilirdi. Mücerret yaşayanların kendi şahsi ihtiyaçlarını karşılama konusundaki mütehassıslığından bir numuneydi.”

 

Şiirleriyle Tâhir’ül-Mevlevî

Prof. Dr. Mehmet Atalay, örneklerle zenginleştirdiği konuşmasında Tâhir’ül-Mevlevî’nin şiirlerine odaklandı.

“Türkçe şiirleri çok fazla, on bin beyiti aşkın. Her konuda şiir yazmış. Onun yer vermediği konu hemen hemen yok, diyebiliriz. Kabaca 1900-1950 arasında önce Osmanlı’da, sonra Türkiye’de edebi, tasavvufi ve tarihi olarak neler olup bittiğinin bir nevi panoraması. Çok önemli çalışmalar çıkabilir o Divan üzerinde.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Tâhir’ül-Mevlevî paneli gerçekleşti.
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

www.anadolumtv.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin